Al het oude is weer nieuw

Dit artikel staat in Bitcoin Magazine “De inscriptiekwestie”. Klik hier om uw jaarlijkse Bitcoin Magazine-abonnement te krijgen.

Laat ik beginnen met te erkennen dat Ordinals geweldig zijn! Ordinal Theory is een zeer slimme methode om individuele satoshis te tokeniseren en Casey Rodarmor verdient veel lof en erkenning voor het gamificeren van de blockchain en het opnieuw leuk maken van Bitcoin. Voor het eerst in de geschiedenis van Bitcoin hebben we NFT’s in de zwaarste proof-of-work-keten, voor altijd onuitwisbaar bewaard!

Oké, nu we dat uit de weg hebben geruimd, laten we in wat “ongemakkelijke” geschiedenis duiken. Ordinals was niet de eerste – verre van dat. Tokens bestaan ​​al minstens tien jaar op metalagen bovenop de Bitcoin-blockchain. De meeste waren flitsen in de pan, zoals gekleurde munten; nooit helemaal gelanceerd, zoals RGB; of de hele tijd onder de radar, zoals Tegenpartij.

Je hebt misschien nog nooit gehoord van Counterparty – een schrikbarend hoog aantal Bitcoiners niet – die in 2014 werd gelanceerd met een redelijk ‘proof-of-burn’ en 2.130 bitcoin naar een onherstelbaar burn-adres stuurde, maar je hebt misschien wel gehoord van Rare Pepe , een vroege, baanbrekende ‘tokenized art’-collectie op Bitcoin, bestaande uit 1.774 hilarische en dankbare werken rond Pepe de Kikker. RAREPEPE (Serie 1, Kaart 1), gewoonlijk de “Nakamoto-kaart” genoemd, werd tijdens de piek van de NFT-manie voor meer dan een half miljoen dollar verkocht. Een andere kaart, HOMERPEPE (Serie 2, Kaart 32), was waarschijnlijk de eerste belangrijke NFT-verkoop ooit voor $ 38.000 in 2018 en vervolgens opnieuw voor $ 320.000 begin 2021.

Oh, had ik al gezegd dat ik een originele Rare Pepe-artiest ben? Ik heb een stuk ingediend met de titel CHAMPAGNETNT (Serie 25, Kaart 38) waarin de spot werd gedreven met de toenmalige ICO-boom en de uiteindelijke mislukking. Het mooie van de Rare Pepe-collectie is dat deze fungeert als een illustratieve tijdcapsule van wat er gebeurde in Bitcoin (en crypto) tijdens het tijdperk 2016-2018, met wratten en zo. Maar dit was allemaal vóór 2021, voordat NFT’s bananen werden, dus er was niet echt veel speculatie of winstverwachting. Het waren gewoon een stel kerels (meestal kerels) die rondhingen op Telegram en geweldige kunst maakten om met vrienden te delen. Ik gaf de helft van de voorraad van mijn kaart weg zonder zelfs maar na te denken of het ‘ooit’ iets waard zou kunnen zijn.

Klik op de afbeelding hierboven om je te abonneren!

Laten we een paar jaar vooruit springen. Het is begin 2023 en Ordinals maakt furore als het glimmende nieuwe ding. Wat maakt Ordinals nieuw? Een slimme methode van FIFO-boekhouding (first in; first out), waarbij golven van satoshis opnieuw worden voorgesteld als individuele, traceerbare deeltjes. Het is een abstractie, omdat satoshi’s niet echt bestaan ​​als individuele, niet-fungibele eenheden. Maar als iedereen het eens is over de FIFO-boekhoudmethode, kunnen we allemaal collectief geloven dat ze bestaan, en dat ze daarom ook bestaan! De golffunctie stort in dankzij het waarnemerseffect van de ordinale theorie. En als ze eenmaal bestaan, kunnen we ook doen alsof het bezit van een bepaald exemplaar overeenkomt met het bezit van een bepaalde inscriptie op de blockchain, net zoals een sterrenregister je een claim geeft op een verre zon. Ordinal Theory is een lens waardoor je de blockchain op interessante nieuwe manieren kunt bekijken. Het is net magie!

Dus toen ik voor het eerst hoorde over de Ordinale Theorie, was ik compleet weggeblazen. Ik dacht altijd: “Je kunt niet zomaar iets nieuws manifesteren door simpelweg te beweren dat het bestaat, met behulp van een willekeurige telmethode die volledig buiten het systeem zelf ligt”. Maar blijkbaar kan dat! De kunstmatige muren in mijn hoofd die waren opgebouwd rond ‘gekke ideeën die nooit zouden kunnen werken’ verdwenen plotseling en ik zag een duidelijk pad voor me: ik kan ook dingen verzinnen! En zo werd Bitcoin Stamps geboren. Nou ja, niet precies. Ideeën zijn dertien in een dozijn, maar de implementatie van een idee is wat het echt tot leven brengt. Ik heb het voorrecht gehad om samen te werken met een aantal geweldige programmeurs en ingenieurs die onmisbaar zijn geweest bij het lanceren en ontwikkelen van het Bitcoin Stamps-protocol: Kevin, Arwyn, Regan, B0B Smith en vele anderen. We hadden ook het geluk om gebruik te kunnen maken van het tien jaar oude Counterparty-protocol, dat gedurende vele magere jaren werd onderhouden door stoere mensen als JDog en Joe Looney, om Bitcoin Stamps snel op te starten.

Dus wat is precies een Bitcoin-stempel? Nou, het is veilige, verhandelbare kunst die permanent wordt onderhouden.

In wezen wordt een afbeeldingsbestand, zoals een JPEG of GIF, geconverteerd naar een lange Base64-tekenreeks (Base64 is een methode om binaire gegevens te coderen als afdrukbare tekst) die wordt toegevoegd aan de URI (Uniform Resource Identifier) ​​“stempel”: en geplaatst in de beschrijvingsveld van een tegenpartijtransactie. Ontdekkingsreizigers en portemonnees zetten deze lange Base64-reeksen weer om in zichtbare afbeeldingen.

Hier is de Base64-gecodeerde string van de allereerste Bitcoin-stempel (#0):

stempel:iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAAUAAAAFCAYAAACNbyblAAAAHElEQVQI12P4//8/w38GIAXDIBKE0DHxgljNBAAO9TXL0Y4OHwAAAABJRU5ErkJggg==

Een groot verkoopargument voor Bitcoin Stamps is het behoud van gegevens die ooit op de blockchain zijn geslagen. Hoe wordt deze persistentie van gegevens bereikt? De manier waarop de tegenpartij doorgaans te werk gaat, is het coderen van gegevens in de OP_RETURN van een transactie. OP_RETURN’s zijn beperkt tot 80 bytes, wat nogal beperkend is vanuit een “opslag”-perspectief. OP_RETURN werkt echter goed voor traditionele NFT’s die een HTTPS-aanwijzer gebruiken naar een bron op een server van derden, zoals AWS. Wanneer je mensen vertelt dat de kunst niet echt aan de ketting ligt, is het meestal alsof je hen vertelt dat de Kerstman niet bestaat. Helaas is het waar: de overgrote meerderheid van de NFT’s door de jaren heen zijn slechts verwijzingen naar kunst buiten de keten, waardoor ze erg vatbaar zijn voor bitrot. Wanneer de AWS-rekening niet meer wordt betaald, is de kunst voor altijd verdwenen.

Er is echter een andere manier om grotere hoeveelheden gegevens te coderen met behulp van een standaard tegenpartijtransactie: kale multisig-codering. Wanneer de gegevens van een transactie groter zijn dan 80 bytes, deelt en codeert de tegenpartij die gegevens in plaats daarvan in de sleutelreeksen van een kale multisig, met behulp van een 1-van-3-quorum waarbij twee van de drie sleutels worden gebruikt om gegevens op een stiekeme manier op te slaan. De enige daadwerkelijke inwisselingssleutel in de multisig die de uitvoer kan uitgeven, is een brander: de artiest heeft niet daadwerkelijk controle over een overeenkomstige privésleutel. We noemen deze techniek KeyBurn omdat deze ervoor zorgt dat de gegevens die zijn opgeslagen in de UTXO-set niet door uitgaven kunnen worden verwijderd.

Bitcoin Stamps zijn extreem SIGOPS (Signature Operations) zwaar als gevolg van de manier waarop de gegevens worden opgeslagen. Typische transacties bevatten niet zoveel SIGOPS, wat ertoe heeft geleid dat sommige mijnbouwpools in de loop der jaren hebben bezuinigd, en deze niet meerekenen bij het opnemen van transacties in een kandidaatblok. Iedereen is op de hoogte van de limiet voor de blokgrootte, maar wist u dat er ook een limiet van 80.000 SIGOPS per blok geldt? Dat deed ik niet! Ik ontdekte dit toen voor het eerst het nieuws bekend werd dat F2Pool een ongeldig blok had gemaakt dat door het netwerk werd afgewezen omdat het de SIGOPS-limiet overschreed vanwege alle Stamp-transacties daarin, die verbonden waren aan zeer sappige mining-kosten. Dure fout! Toen deden ze het kort daarna nog een keer. Dat is twee keer 6,25 BTC verloren, exclusief transactiekosten.

Bron: https://twitter.com/0xB10C/status/1643871608401014785

Hoe verschilt dit van ordinale inscripties? Welnu, ik wil graag zeggen dat Rodarmor de meest verantwoorde oplossing heeft bedacht voor het inschrijven van gegevens in de keten door deze in de SegWit-getuigengegevensstructuur te plaatsen. Dit is een datastructuur die is ontworpen met het oog op optionele mogelijkheden: wil je het niet? Dat is prima, zodra uw knooppunt de handtekeningen valideert, kunnen de gegevens eenvoudig worden verwijderd. In feite hoeft alles vóór een met “Assume Valid” gemarkeerd blok helemaal niet te worden gedownload! Inscripties zijn ontworpen om de wensen van knooppuntlopers te respecteren, en wat kreeg Rodarmor omdat hij zo vriendelijk was?

VERONTWAARDIGING! HOE DURF JE JE JPEGS OP MIJN NODE OP TE SLAAN!

Bitcoin Stamps hanteert een andere, veel minder beleefde benadering. De gegevens die in de bare-multisig zijn gecodeerd, worden niet alleen in blokken bewaard, maar ook in de UTXO ingesteld als ongebruikte uitvoer. Deze gegevens zijn veel moeilijker te ‘snoeien’, omdat elk knooppunt standaard een volledige kopie van de UTXO-set bijhoudt. Dus terwijl inscripties worden opgeslagen in een datastructuur die aan de blockchain grenst, ‘de getuige’ genaamd, die het snoeien eenvoudig maakt, worden Bitcoin-stempels opgeslagen in daadwerkelijke blokken in de canonieke Blockchain-datastructuur, evenals in de UTXO-set die door elke gebruiker in het geheugen wordt bewaard. knooppunt.

Hier is hoe het afbreekt:

Ordinale inscripties: opgeslagen door post-SegWit, alleen volledige archiefknooppunten. Pre-SegWit-knooppunten zullen nooit weten dat uw prachtige JPEG’s überhaupt bestaan. Triest.

Bitcoin-zegels: opgeslagen door elk knooppunt. Periode. Pre-SegWit-knooppunten. Post-SegWit-knooppunten. Volledige archiefknooppunten. Gesnoeide SPV-knooppunten. Ze krijgen allemaal de Bitcoin-stempels. ALLE KNOPEN ZIJN ERVAN.

Ik maak graag deze analogie: ordinale inscripties zijn als tekenen met krijt op een trottoir op een zonnige dag. Bitcoin Stamps is als het spuiten van graffiti op het trottoir. Het is erg onbeleefd en asociaal. Het is ook heel moeilijk te verwijderen.

Nu vraag je je misschien af: dit klinkt te mooi om waar te zijn, Mike, wat is het addertje onder het gras?

Welnu, er zit een addertje onder het gras: permanente opslag op de blockchain is niet goedkoop. Bitcoin Stamps maken geen gebruik van getuigengegevens en profiteren dus niet van de getuigenkorting. Als vuistregel geldt dat Bitcoin Stamps minstens vier keer kosten wat Ordinals kosten om in te schrijven. Maar goed, je krijgt waar je voor betaalt, amiriet? En voordat je mij beschuldigt van angstzaaien: er zijn door verschillende kernbijdragers zeer reële discussies geweest over het wijzigen van de IBD-standaard (Initial Block Download) in Bitcoin Core, zodat nieuw opgerichte knooppunten je JPEG’s überhaupt nooit zien.

Terwijl ik dit schrijf, is de OCEAN-mijnbouwpool van Luke Dashjr zojuist met veel ophef gelanceerd, en het lijkt erop dat ze met opzet geen gegevens na OP_FALSE doorgeven als een manier om Ordinal-inscripties te censureren.

Bron: https://twitter.com/oomahq/status/1729689197974319549

En hoewel er een aantal theoretische methoden zijn om Bitcoin Stamps uit de UTXO-set te verwijderen, zoals UtreeXO, zijn ze veel invasiever dan het weggooien van getuigengegevens en brengen ze hun eigen afwegingen met zich mee voor operators met volledige knooppunten. Ordinalen maken het snoeien grootmoedig gemakkelijk, terwijl Bitcoin Stamps het erg moeilijk maken.

Bitcoin-stempels zijn veel duurder om te slaan dan Ordinals, maar we hebben ontdekt dat beperkingen voor goede kunst kunnen zorgen. In de woorden van Leonardo da Vinci: “Kunst leeft van beperkingen en sterft van vrijheid.” De kunstenaarsgemeenschap die rond Bitcoin Stamps is ontstaan, heeft de neiging zich te richten op pixel- en SVG-kunst, omdat deze veel efficiënter comprimeren dan rasterkunst, bij gebrek aan een betere term.

De beperking qua omvang en kosten heeft ook geleid tot recentere innovatie door middel van recursie waarbij een JSON-bestand wordt aangemaakt dat verwijst naar een aantal eerder geslagen ‘kenmerken’ van stempels. Door deze ‘kenmerken’ opnieuw te gebruiken, worden de kosten van een grote collectie verschillende ordes van grootte verlaagd door de overtollige gegevens uit een collectie weg te halen. Audio Stamps die alleen de noten van een nummer slaan (vergelijkbaar met het ouderwetse MIDI-formaat) en AI Stamps die alleen een generatieve zaadprompt slaan, zijn aanvullende innovatieve methoden die de beperkingen omzeilen en nieuwe resultaten opleveren.

Wil je vervangbare degen-tokens? Ja, die hebben we ook in de vorm van SRC-20.

Wilt u als kunstenaar, ontwikkelaar of verzamelaar betrokken raken bij Bitcoin Stamps?

Er is een bloeiende Telegram-gemeenschap vol mensen die graag al uw vragen beantwoorden, hier te vinden: t.me/BitcoinStamps

Hier zijn enkele links naar het steeds groeiende Bitcoin Stamps-ecosysteem:

  • STAMPCHAIN.IO
  • GESTEMPELD.NINJA
  • RARESTAMP.XYZ
  • STAMPVERSE.IO
  • OPENSTAMP.IO
  • THESTAMPWALLET.COM

Dit artikel staat in Bitcoin Magazine “De inscriptiekwestie”. Klik hier om uw jaarlijkse Bitcoin Magazine-abonnement te krijgen.

Leave a Comment